Kolašinac i Pašalić svjedoci novog meteorskog uspona: "Frižider uvijek prazan, hranu tražim od..."

Majka mu je radila sve i svašta

Kolašinac i Pašalić svjedoci novog meteorskog uspona: "Frižider uvijek prazan, hranu tražim od..."

Admin Čaušević

Sve dođe na naplatu, prije ili kasnije. Kako kazna za neko nedjelo, tako i nagrada za naporan i marljiv trud. Najbolje to zna nova zvijezda evropskog fudbala koja je prošla sito i rešeto da bi u srijedu navečer doživjela meteorski uspon.

Mnogo je igrača koji su imali teško djetinjstvo i borili se da prežive. Vrlo često bi i gladni trenirali. Fudbaleri s takvom životnom pričom obično budu i nagrađeni tokom karijeri.

Od srijede navečer to je slučaj sa Ademolom Lookmanom, 26-godišnjim nigerijskim napadačem koji je rođen u siromašnom dijelu Londona i vrlo često je bio u situaciji da nema šta jesti.

Lookman je vrlo poseban igrač. Neki će za njega reći da je u srijedu ponovo rođen jer je zabio hat-trick u finalu Europa lige te je srušio nepobjedivi Bayern Leverkusen.

Rođen je u Engleskoj i čak je osvojio Svjetsko prvenstvo do 20 godina s reprezentacijom evropske zemlje, 2017. godine Lookman je, zapravo, bio reprezentativac Engleske do 19, 20 i 21 godine.

Međutim s vremenom se umorio čekajući poziv Tri Lave te se odlučio za Nigeriju gdje je već odigrao 21 utakmicu i zabio šest golova.

Oglasi

"Moji roditelji su Nigerijci i išao sam puno puta tamo kao dijete... ali bila je to teška odluka", priznao je prije nego što je u martu 2022. debitovao u dresu Super Orlova.

Lookman slavi trofej Evropske lige sa svojim roditeljima

Kao profesionalac zabio je u svom debiju za Everton u Premier ligi i u svom debiju u Bundesligi za RB Leipzig. Bio je strijelac i na 'krštenju' u Serie A s Atalantom, no u "La Dei" iz Bergama se uspio konsolidovati.

Stigao je u ljeto 2022. u zamjenu za devet miliona eura, a ove sezone je zabio pet golova na 11 mečeva Europa lige. Dodao je i pet golova u Seriji A. 

Svlačinicu dijeli sa Bosancem Seadom Kolašincem i Hrvatom Mariom Pašalićem koji su tako svjedoci jedne nevjerovatne fudbalske priče.

Lookmanu uopšte nije bilo lako u djetinjstvu. Fudbal je počeo trenirati u Charlton Athletic, a na treninge je znao dolaziti gladan jer nije bilo hrane u frižideru.

"Moja majka je radila nesigurne poslove i živjeli smo u siromašnom dijelu Londona. Bilo je teško jer je frižider uvijek bio prazan. Često sam odlazio jesti kod prijatelja."

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

"Majka me naučila šta znači riječ žrtva, jako sam joj zahvalan. Nikada se nije žalila niti pokazivala bilo kakav znak slabosti."

Sa 24 godine Nigerijac je odigrao meč života, a generalni dojam je da ono najbolje za njega tek slijedi. Ako ne i neki transfer kojim će osigurati životnu egzistenciju ne samo sebi već i svojoj široj porodici.

Top Komentari

Pajkan
Pa i u Atalanti ne igra za klikere.Sto znači vec je sad obezbjedjen.
1 0
Baton_BIH
covjek ima 26 godina a ne 24 rodjen je 20 Oktobra 1997 mada smo navikli od novinara sa sportsport da pisu gluposti i netacne informacije
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi