Vardy je danas ikona, a nekad je igrao za 120 eura: "Odbili su me jer sam bio prenizak, a onda..."
Vardy daje intervju studentima dok je igrao u sedmom rangu engleskog fudbala

Istinski legenda fudbalske igre

Vardy je danas ikona, a nekad je igrao za 120 eura: "Odbili su me jer sam bio prenizak, a onda..."

Admin Čaušević

Sad već legendarni Jamie Vardy i njegova priča su svojevrsni melem za ranu svim fudbalskim romantičarima. Sve što je prošao engleski napadač je istinska filmska priča pa i nije čudo što je omiljen među ljubiteljima bubamare. 

Vardy je nove stranice historije ispisao prije nekoliko sedmica kada je uveo Leicester City u Premiership. Na vrhuncu karijere je mogao birati gdje će igrati, ali je ostao vjeran svojim Lisicama.

Zanimljivi su sami početci legendarnog Engleza. Prve fudbalske korake je počeo u voljenom Sheffield Wednesday. Sanjao je da igra za klub iz rodnog grada, ali je prekrižen kad mu je bilo 15 godina.

"Odbacili su me jer sam bio prenizak. Dobra stvar je da sam nakon toga u razmaku od nekoliko mjeseci narastao 15 centimetara. Ali bio sam obeshrabren. Nisam osjetio loptu osam mjeseci", rekao je Vardy jedne prilike.

Novi pokušaj da izgradi karijeru napravio je u niželigašu pod imenom Stocksbridge gdje mu je plata bila 120 eura mjesečno. Bilo je to 2006. godine.

Oglasi

"Ukazala mi se prilika u Stocksbridgeu i vratio sam se na travnjake. Radio sam u tvornici koja je proizvodila ortopedska pomagala. Bilo je jako naporno, dosta sam se udebljao i ponekad sam znao opržiti ruke u pećnicama", rekao je Vardy.

Ali žrtva koju je podnosio i cijena koju je plaćao je počela da stiže na naplatu. Bila je 2010. godine kada je igrao u klubovima iz sedme i osme lige poput Halifaxa, iskorak je napravio godinu kasnije kada je potpisao za Fleetwood Town.

Vardy iz perioda dok je nastupao za Fleetwood Town

U prvoj sezoni zabio je 31 gol i tada za neprofesionalne klube rekordnih 1 milion funti odlazi u Leicester City. Bajku s Lisicama je počeo pisati 2012. godine i ona traje i dan danas.

Vrhunac karijere je doživio svakako 2016. godine kada je s Leicester Cityjem osvojio Premiership uz niz postavljenih individualnih rekorda. U šampionskoj sezoni zabio je čak 11 mečeva u nizu.

Čak mu je i Real Madrid kucao na vrata u to vrijeme. Spominjala se ponuda od 45 miliona eura, ali je odlučio ostati u klubu koji mu je prvi ukazao šansu da igra na velikom nivou.

Oglasi

Za razliku od drugih članova iz čuvene generacije Lisica poput Riyada Mahreza i N'Golo Kantea, Vardy je ostao. Svoju ljubav je pokazao i prošle godine ispadanjem u Championship.

Mamili su ga Saudijci s ogromnim parama, ali za razliku od drugih evropskih zvijezdi rekao je "ne". Ostao je igrati u drugoj ligi te je na taj način stekao epitet besmrtnog među fudbalskim romanticima.

Poznat je i po famoznom ritualu kojeg bi praktikovao prije utakmica. I to je jedan od razloga zašto je omiljen među ljubiteljima fudbala.

"Možda je to malo čudno. Svako jutro bih popio brzinski tri Red Bulla i kafu i to mi je dalo snagu da letim po terenu. Nisam odustajao od tog rituala ni kada sam ušao u profeisonalne vode", ispričao je on svojevremeno.

Vardyju je sada 37 godina, ugovor s Leicester Cityjem kojeg je ekspresno vratio u Premiership mu ističe kroz nekoliko sedmica i još uvijek nije potpisao produženje.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Nakon što je proživio dosta toga u mladosti, Vardy je na ludi kamen stao 2016. godine kada je oženio Rebekah Nicholson s kojom je do sada dobio troje djece.

Legendarni napadač ima dijete iz prethodne veze, dok je i očuh još dvoje djece koje je Nicholson dobila u romansama prije nego što je srela Vardyja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti