U Napulju bijesni: Da smo otputovali bili bismo izloženi kaznenoj odgovornosti

Pravni zastupnik Napolija govorio za medije

U Napulju bijesni: Da smo otputovali bili bismo izloženi kaznenoj odgovornosti

Adnan Beganović

Mnogo prašine u italijanskim medijima podiglo se nakon što Napoli nije doputovao u Torino gdje je sinoć trebao biti odigran derbi susret 3. kola Serije A.

Naime, lokalne zdravrstvene vlasti zabranile su Napoliju putovanje u Torino zbog pojave korona virusa u timu, no iz vodstva Serije A su poručili da na osnovu usvojenog protokola ne postoje uslovi za odgađanje susreta.

Vjerovatno će Juventus dobiti 3:0 za zelenim stolom, a Napoli će imati pravo na žalbu. Ljuti su u Napulju zbog odluke vodstva Serije A, a danas se u tamošnji medijima oglasio i pravni zastupnik Napolija, Mattia Grassani.

"Ljuti me strašno što neko može pomisliti da postoje lokalne zdravstvene vlasti koje mogu na osnovu interesa lokalnih klubova utjecati na prvenstvo. Ovdje je jedini interes zdravlje ljudi. Primarna uloga lokalnih zdravstvenih vlasti koju prepoznaje i Ministarstvo zdravstva je da u slučaju karantena i bliskih kontakata one odlučuju. Dakle, lokalne zdravstvene vlasti donose odluku i to je zakon", izjavio je Grassani koji važi za jednog od najvećih stručnjaka za sportsko pravo u Italiji.

"Nije Napoli taj koji je odlučio da ne ide u Torino. Da je Napoli otišao bio bi izložen kaznenoj odgovornosti i zdravstvenim rizicima. Ako sutra sportski sudija odluči utakmicu registrovati 3:0 sport će izgubiti važnu priliku da pošalje drugačiji signal. Napoli nije imao izbora, igrači su bili spremni za polazak", dodao je Grassani.

Ovaj uvaženi stručnjak za sportsko pravo govorio je i o eventualnoj odgodi prvenstva.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Vidite, nije sigurno da postoje uslovi za završetak prvenstva, sve zavisi od epidemije. Obustava prvenstva zasad nije moguća jer nam uslova, ali dužnost je razmisliti o planu B ili različitim formatima, kao što je UEFA učinila za završi Ligu prvaka i Evropsku ligu. To se dogodilo i u NBA i mislim da su to hipoteze koje se već proučavaju u Italiji, rekao je Grassani, ali i dodao:

"Prvenstvo se mora igrati, ali ne pod svaku cijenu i na štetu zdravlja ljudi. Kao što je napisano, trenutni protokol zahtjeva od lokalnih zdravstvenih vlasti da odlučuju da li će odobriti putovanje u slučaju pozitivnih testova u klubovima. Ako želimo da se stvari promijene, onda se i taj protokol mora promijeniti. No, Ministarstvo zdravlja je jasno izrazilo, lokalne zdravstvene vlasti su jedini subjekti koji određuju uslove za odigravanje utakmica. Šta bi se dogodilo da je Napoli morao igrati utakmicu Evropske lige? Ništa, odredba lokalne zdravstvene vlasti je jasna - Napoli nije mogao napustiti svoje područje".

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

jelle
Nisu kukali proslo kolo kad su raznjeli Genovu s 6 :0 , kojoj je falilo 10 igraca radi korone ....tad im nije bilo bitno zdravlje ljudi ...smecari
5 0
binco727
Pa evo i Francuska repka ima zaraženih pa ide bez njih..Psg je igrao bez pola momčadi, Genova, Milan itd.. .jedino pametni Napolitanci filozofiraju i dovode u pitanje nastavak lige...kukavice..
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi