Za navijače Uniteda najbolji mogući kraj teške godine, a za sedmoricu igrača najgore moguće vijesti

Bit će velikih promjena

Za navijače Uniteda najbolji mogući kraj teške godine, a za sedmoricu igrača najgore moguće vijesti

Edmir Škorić

U nedjelju su navijači Manchester Uniteda željno iščekivali preuzimanje dijela dionica kluba od strane britanskog milijardera Sir Jima Radcliffea i INEOS-a. Novi suvlasnici Crvenih đavola treba da preuzmu kontrolu nad sportskom situacijom u klubu.

Manchester United ima jako tešku sezonu i godinu iza sebe. Nakon nedavnog poraz od West Hama u Premiershipu, pali su tek na osmo mjesto na tabeli Premier lige i imaju čak 12 bodova zaostatka za liderom Arsenalom. O tituli odavno niko ne govori, a sam plasman u Ligu prvaka je takođe pod velikim znakom pitanja.

Osim toga, u Ligi prvak je United završio na posljednjem mjestu u grupi iza Bayerna, Kopenhagena i Galatasarayja.

Međutim, na Badnje veče depresivni navijači Manchester Uniteda dobili su pravi božićni poklon. Konačno postoji nada u bolje sutra na Old Traffordu, koje se vezuje za ulazak u klub britanskog milijardera Sir Jima Ratcliffea, vlasnika velikog hemijskog koncerna Ineos, koji je kupio 25 posto klupskih dionica.

"Kao lokalni dečko i navijač kluba, veoma sam zadovoljan što smo uspeli da postignemo dogovor sa upravom Manchester Uniteda, koja je na nas prepustila odgovornost za upravljanje fudbalskim poslovanjem kluba. Iako je komercijalni uspjeh osigurao da su sredstva za osvajanje trofeja na najvišem nivou uvijek bila dostupna, ovaj potencijal nije u potpunosti iskorišten u posljednje vrijeme. Unijećemo svoje znanje, iskustvo i talenat da pomognemo daljem unapređenju kluba, istovremeno obezbjeđujući sredstva za buduće investicije na Old Traffordu", rekao je Sir Jim Ratcliffe u intervjuu za službenu web stranicu kluba. Očekuje se da će ugovor objavljen u nedjelju Manchesteru dati dodatnih 300 miliona dolara za investicije vezane za klub.

Oglasi

Sir Jim Ratcliffe i njegovo osoblje bit će odgovorni za sportsku stranu kluba, dok će poslovna strana ostati u rukama porodice Glazer. Ali sportska pitanja na Old Traffordu su trenutno najproblematičnija.

Pouzdani saradnici iz grupe Ineos Grenadiers - Sir Dave Brailsford i Jean-Claude Blanc - će se pridružiti upravnom odboru kluba u ime Sir Jima Ratcliffea. Potonji je imao priliku da godinama radi za PSG i Juventus. Paul Mitchell, koji je donedavno obavljao sličnu poziciju u AS Monacu, smatra se sportskim direktorom Manchester Uniteda.

Šta je sa trenerom Erikom ten Hagom? Iako rad ovog čovjeka posljednjih mjeseci nije donio pozitivne rezultate, kako saznaje Sky Sports News, bivši trener Ajaxa iz Amsterdama za sada ne mora da brine o svom poslu, iako su svi, pa i sam Nizozemac, svjesni da su rezultati Manchester Uniteda u narednim sedmicama moraju se značajno poboljšati.

Međutim, kladionice drugačije misle o Ten Hagu, koji ga smatraju favoritom za otpuštanje među menadžerima Premijer lige sa kvotom 2,25. Drugo mjesto zauzima Roy Hodgson iz Crystal Palacea (5.00), a slijede Mauricio Pochettino iz Chelseaja i Vincent Kompany iz Burnleya (po 9.00) i Eddie Howe iz Newcastle Uniteda (17.00).

United igra naredni meč Premier lige u utorak, 26. decembra, protiv Aston Ville, koja je ove sezone senzacionalna, ali na Old Traffordu je svakako sve moguće.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Inače, Ratcliffe je spreman napraviti značajne promjene u timu, pa je za očekivati da dosta igrača napusti klub, a shodno tome bit će i dolazaka.

Smatra se da su sedmorica na izlaznim vratima do kraja ljeta, a to su Jadon Sancho, Casemiro, Antony, Raphael Varane, Harry Maguire, Andre Onana i Bruno Fernandes. Naravno, igrači poput Onane, Varanea ili Fernandesa itekako su dali doprinosa Unitedum, ali vjeruje se da bi i oni od ljeta mogli biti stanovnici nekog drugog grada.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi