Promjene u kalendaru FIS-a: Muzaferija kreće tek sredinom decembra, sezona bez njene najdraže staze
(AP Photo/Marco Trovati)

Sezona 2024/2025

Promjene u kalendaru FIS-a: Muzaferija kreće tek sredinom decembra, sezona bez njene najdraže staze

Haris Zilić

FIS je ozvaničio kalendar za novu skijašku sezonu 2024/2025 u obje konkurencije i bilo je dosta promjena, posebno u brzim disciplinama gdje nastupa i naša najbolja skijašica, Elvedina Muzaferija.

Sezona prema tradiciji počinje veleslalomskim utrakama u austrijskom Soeldenu. Skijašice će veleslalom voziti 26.10. 2024. godine, a skijaši 27.10.2024. godine.

Elvedina Muzaferija će nastupati u brzim disciplinama spustu i superveleslalomu, a u novoj sezoni će biti po jedna disciplina manje.

U kalendaru je osam spust utrka i devet superveleslalomskih utrka, a razlog je sredina februara 2025. godine, tačnije termin od 4. do 16. februara kada je na rasporedu Svjetsko prvenstvo u Sallbachu.

Upravo u tom terminu u kalendaru neće biti brzih disciplina za dame u Crans Montani koja je najdraža Elvedinina staza gdje je i stigla prošle sezone do sjajnog četvrtog mjesta u spustu.

Brze discipline kod dama počinju tek 14. decembra kada će se u američkom Beaver Creeku voziti spust i superveleslalom, a vikend kasnije u St. Moritzu će biti dva superveleslaloma, dakle do kraja 2024. godine skijašice će imati samo četiri brze discipline.

Oglasi

Kažemo "samo" jer će biti totalna ludnica u tehničkim disciplinama, a do kraja 2024. godine tačnije u prvom intervalu nove sezone, skijašice će imati šest slaloma i pet veleslaloma.

Januarska gužva ponovo bez Zagreba

U januaru 2025. godine će biti zgusnut raspored brzih disciplina gdje ćemo češće gledati Elvedinu Muzaferiju, tako nas u janauru očekuju brze discipline u St. Antonu, Cortini, Garmischu.

I ove godine u kalendaru nema slalomskih utrka na zagrebačkom Sljemenu koje su ranijih godini otvarale kalendarsku godinu početkom januara.

Iako je bilo naznaka da bi se Zagreb mogao vratiti u kalendar nakon godine pauze od toga nema ništa, tako da ćemo i drugu sezonu u nizu biti bez "Snježne kraljice" sa Sljemena.

Oglasi

Završnica Svjetskog kupa u obje konkurencije je na rasporedu od 22. do 27. marta 2025.. godine u američkom Sun Valleyu i ovo će biti jedna od najdužih skijaških sezona jer će završnica biti posljednji vikend u martu što ranije nije bio slučaj.

Osim što je izbačena Crans Montana, ranije je izbačen iz kalendar Zermatt Cervina što se tiče i dama i muškaraca, dok je kod muškaraca još jedna promjena krajem marta kad će u norveškom Hafjellu po prvi put biti utrke veleslaloma i slaloma.

U nastavku pogledajte kompletan raspored skijaške sezone 2024/2025 u obje discipline.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi