"Damo, izvolite se presvući, to je previše": Kontroverzna teniserka u tišini napustila veliku scenu

Italijanka se povukla

"Damo, izvolite se presvući, to je previše": Kontroverzna teniserka u tišini napustila veliku scenu

Edmir Škorić

Najživopisnija i najmisterioznija figura ženskog tenisa je iznenada i tiho završila karijeru. Posljednjih mjeseci nije bila puno fokusirana na tenis, pa mnoge i ne čudi njena odluka, iako istu još nije javno obznanila.

U srijedu je objavljeno da je Camila Giorgi završila karijeru, nakon što je uklonjena s popisa teniserki od strane WTA. Još nije sazvala press konferenciju na kojoj bi to saopštila niti objavila bilo šta putem društvenih mreža.

"Nije iznenađenje što je jednostavno odlučila otići, a da nikome nije rekla. A opet tužna", napisao je na Twitteru portugalski teniski novinar Jose Morgado. Tako je Camila Giorgi napustila teniski svijet u "najcamilogiorgijevskom stilu", komentarisao je popularni profil Relevantnog tenisa. Italijanski dnevnik "Corriere della Sera" objavio je da je organizacija WTA pokušala kontaktirati Giorgi, ali bezuspješno.

A prije nekoliko dana novinari su se pitali zašto 32-godišnja Italijanka nije dobio wild card za turnir u Rimu. Organizatori su ih dodijelili čak osam teniserki iz Italije, ali su izostavile zvijezde poput Emme Raducanu, Simone Halep i Karoline Woźniacki. Danas znamo zašto Camila Giorgi nije bila na listi.

Iskusna igračica neće se oprostiti ni od navijača ni od saigračica u glavnom gradu Italije. Napušta profesionalni sport pod vlastitim uslove, što dobro pristaje njenoj živopisnoj osobnosti. Giorgi je godinama poznata ne samo po svojim teniskim uspjesima.

Oglasi

Ni takvih nije nedostajalo. U oktobru 2018. bila je 26. igračica svijeta. Te je sezone stigla do četvrtfinala Wimbledona, što joj je životni uspjeh. Osvojila je i četiri WTA turnira ('s-Hertogenbosch 2015., Linz 2018., Montreal 2021. i Merida 2023.).

Pobjeda u Kanadi prije tri godine njen je jedini WTA 1000 naslov, najviši rang nakon Grand Slama. Na putu je između ostalih pobijedila Karolinu Pliskovu, Ons Jabeur, Coco Gauff i Jessicu Pegulu.

Giorgi je također zablistala na terenu zbog njenih outfita. Njen Instagram profil prepun je poziranih fotografija, a posljednja fotografija sa terena je iz novembra 2021. Giorgi se na društvenim mrežama godinama uglavnom fokusirala na promociju svoje modne kuće Giomila. Brend nudi luksuznu sportsku odjeću.

Oglasi

Prije dvije godine Camila Giorgi dobila je opomenu sudije na Roland Garrosu zbog odjeće koju je nosila u meču protiv Aryne Sabalenke. Prema mišljenju sudije, logo sponzora na haljini bio je prevelik, s obzirom na propozicije turnira. "Damo, izvolite se presvući, taj logo je previše", dobacio bi jojs udija.

"Nemam drugu haljinu, ovo mi je jedina haljina", objasnila je Giorgi. "Zabranjena odjeća na Roland Garrosu", pisali su mediji.

Danas se Elena Rybakina smatra teniserkom koja nije baš razgovorljiva na press konferencijama. Slično je bilo i s Camilom Giorgi, koja se nije niti pretvarala da je tenis posebno ne zanima. "Ne pratim ženska natjecanja", priznala je u Wimbledonu.

S druge strane, tijekom Australian Opena 2020., kad su je prije drugog kola upitali o sljedećoj suparnici - Marketi Vondrousovoj ili Svetlani Kuznjecovoj - priznala je: - Ne znam, nisam stručnjak. Znam samo da je jedna od njih ljevak, a druga dešnjak. To je to".

Camila Giorgi je tokom cijele karijere voljela iznenađivati, pa sigurno nije bilo drugačije ni na samom kraju. Italijanka je prijavila WTA komisiji da je ne uvrsti u raspored idućeg turnira. Tako je svijet saznao da prestaje igrati tenis.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi