Njemu fudbal nije glavni izbor prihoda, zbog firme koju je osnovao s 18 godina zarađuje milione

Micah Richards je tada napravio pun pogodak

Njemu fudbal nije glavni izbor prihoda, zbog firme koju je osnovao s 18 godina zarađuje milione

Endin Čaušević

Micah Richards je zbog problema s povredama karijeru završio kada je imao tek 31 godinu, te u posljednje vrijeme radi kao stručni komentator na nekoliko engleskih televizija. No, to mu nije glavni izvor prihoda jer je otkrio kakav posao je počeo kada je imao tek 18 godina od kojeg i dalje zarađuje ozbijlan novac.

Richards je važio za jednog od najperspektivnijih igrača u Engleskoj jer je još kao tinejdžer debitovao za Manchester City, te je bio dio ekipe koja je uspjela ovom klubu donijeti titulu prvaka po prvi put u historiji.

Međutim, kada je City počeo da dovodi sve te zvijezde na Etihad za Richardsa je bilo sve manje mjesta zbog čega je na ljeto 2014. godine otišao na posudbu u Fiorentinu.

U Italiji se zadržao tek godinu dana, a potom je završio u Aston Villi. U klubu iz Birminghama igrao je četiri godine, no na ljeto 2019. godine sve je šokirao objavom da završava svoju igračku karijeru.

Richards je imao tek 31 godinu kada se penzionisao od igranja fudbala, a nažalost ot je morao da uradi zbog povrede koljena.

No, Richardsa već nekoliko godina gledamo na TV ekranima jer radi kao stručni komentator na nekoliko engleskih televizija. Priznao je da nije očekivao da će uopšte biti blizu fudbala kada se penzionisao jer je bio ogorčen i razočaran što mu se karijera završila na takav nači.

Oglasi

Međutim, i pored toga što je angažovan na nekoliko uglednih televizija Richardsu to nije glavni izbor prihoda jer je otkrio kakvu odluku je napravio kada je imao tek 18 godina i ispostavilo se da je to bio pun pogodak.

Naime, Richards je još dok je tek počinjao svoj put u prvom timu Manchester Cityja odlučio da pokrene firmu za nekretnine u koju je ulagao većinu svog novca jer ni sam nije bio siguran da li će moći samo da živi od fudbala.

"Osnovao sam kompaniju za nekretnine kada sam imao svega 18 godina. Tada stvari nisu išle baš najbolje, ali i kada su išle odlično znao sam da moram imati neki posao sa strane jer u fudbalu nikada ne znaš šta se može desiti", rekao je Richards u podcastu "The Rest iz Football" u kojem su još Gary Lineker i Alan Shearer.

"Kada sam gradio portofolio nekretnina počeo sam da se bavim razvojem i izgradnjom oko Leedsa i Manchestera. To mi je bila rezervna opcija ako ne uspijem u fudbalu. Nisam znao da ću biti stručni komentator nakon završetka karijere jer nisam htio da budem blizu fudbala zbog načina na koji sam morao da se penzionišem".

Oglasi

Richards je počeo da gradi i kupuje nekretnine u periodu kada je tek počinjao u Manchester Cityju, a kada je dobio novi ugovor i znatno bolju platu od tog posla nije odustajao što je bio pravi potez.

Danas njegova kompanija vrijedi preko pet miliona funti, a zaradio je milione od prodaje i iznajmljivanja svojih nekretnina u proteklih 15-tak godina.

"Osnivanje firme je za mene bio balans koji mi je potreban jer sam dobio tu neku sigurnost. I kada sam završio karijeru znao sam da neću ostati bez novca jer sam već imao razrađen posao koji i danas vodim iako sam ostao u fudbalu na neki način", dodao je Richards.

Richards uglavnom iznajmljuje svoje nekretnine koje ima u blizini Leedsa i Manchestera, a nedavno je golman Leedsa, Ilan Meslier, otkrio da živi upravo u jednoj Richardsovoj kući u Harrogateu za koju plaća uredno kiriju.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi