Vraća se Premijer liga: Zrinjski na Tušnju kreće u odbranu titule, Željo gostuje u Gabeli
Danas su na rasporedu četiri susreta prvog kola Premijer lige BiH, dok nedjelja donosi još dva zanimljiva duela.

Premijerne nastupe čekaju Tuzla City i Zvijezda 09

Vraća se Premijer liga: Zrinjski na Tušnju kreće u odbranu titule, Željo gostuje u Gabeli

Svjetsko prvenstvo je završeno, počele su kvalifikacije za evropska klupska takmičenja, a danas zvanično počinje i nova sezona Premijer lige BiH u novom, trokružnom, formatu.

Kao i svake sezone i ove se očekuje veliki broj uzbuđenja na terenima širom naše zemlje. Zrinjski treći put zaredom kreće u odbranu titule prvaka BiH, dok će planove Plemićima htjeti pomrsiti "standardni" konkurenti, Željezničar i Sarajevo.

U novoj sezoni se nikako ne smije otpisati ni Široki Brijeg, a puno toga očekujemo i od uvijek opasnog Radnika kojeg već neko vrijeme sa puno uspjeha sa klupe predvodi Mladen Žižović. Biće zanimljivo vidjeti i kako će sezonu početi ambiciozna ekipa GOŠK-a, ali i kako će se u elitnom rangu snaći njegovi novi članovi, Tuzla City i Zvijezda 09.

Ekipu Krupe će također biti interesantno pratiti u novoj sezoni i vidjeti da li momci sa Vrbasa i ove sezone mogu biti tvrd orah za favorite, a isto pitanje vrijedi i za Mladost iz Doboja kod Kaknja koja je pretrpjela značajne kadrovske promjene od kraja minule sezone.

Navijači Slobode se nadaju da se velikan iz Tuzle ove sezone može vratiti u gornji dio tabele Premijer lige, baš kao i simpatizeri Čelika, ekipe koja je tek spletom okolnosti koje su išle na njenu ruku u protekloj sezoni izbjegla ispadanje u Prvu ligu FBiH.

Već prvo kolo nove sezone donosi nekoliko izuzetno zanimljivih duela, a danas je na rasporedu njih četiri.

Zrinjski tako u odbranu titule kreće večeras (20:00) u Tuzli gdje gostuje kod Slobode. Osim promjene na klupi (Miše je zamijenio Sliškovića) Plemiću nisu puno toga mijenjali u igračkom kadru, pa je okosnica šampionske ekipe i dalje tu. Mostar su u proteklom periodu napustili Jamak, Pirić i Hajdarević, dok se Rodin nakon dolaska iz GOŠK-a nije dugo zadržao u Zrinjskom. Kada su u pitanju pojačanja stigli su Rustemović, Amer Bekić i Stefan Barić.

Iako se Zrinjski u dvomeču sa Spartakom iz Trnave oprostio do kvalifikacija za Ligu prvaka, sigurno je da Plemići žele ostaviti što bolji utisak na otvaranju nove sezone domaćeg takmičenja. Ipak, imaće težak zadatak protiv Slobode koja je pretrpjela dosta promjena u odnosu na prošlu sezonu.

Značajan broj igrača je napustio Tušanj uključujući i sjajnog Todorovića, ali je stigao i veliki broj pojačanja. Nekolicina dobro poznatih igrača se vratila na Tušanj nakon epizoda u drugim klubovima, a svakako je pitanje koje ponajviše "kopka" navijače Slobode: Da li još ima magije u nogama Saida Husejinovića?

U 17:30 sati danas su na rasporedu tri susreta, a vjerovatno najzanimljiviji se čini onaj GOŠK-a i Željezničara u Gabeli. Željo je rutinski eliminisao Narva Trans u prvom pretkolu Lige Evrope, te će sigurno s dosta samopouzdanja ući u novu sezonu Premijer lige. Na Grbavici se dosta mijenjalo u proteklom periodu, otišlo je nekoliko standardnih provitmaca iz prošle sezone, ali je i stiglo nekoliko pojačanja, a najviše se svakako očekuje od Sulejmana Krpića i Filipa Arežine, dok je Bakrač već pokazao da bi mogao biti sjajno pojačanje za tim sa Grbavice.

Iako je favorit, Željo pred sobom danas ima izuzetno težak zadatak, jer se i u nedavnom prijateljskom duelu pokazalo da je ekipa Feđe Dudića izuzetno nezgodan protivnik za viceprvaka naše države.

Izuzetno zanimljivo bi trebalo biti i u Krupi na Vrbasu gdje domaća Krupa dočekuje zenički Čelik koji je također drastično izmijenio igrački kadar u nadi da će novu sezonu odigrati puno bolje nego onu prethodnu.

Mladost u Doboju kod Kaknja dočekuje novajlije, ekipu Zvijezde 09. Mladost je napustilo nekoliko bitnih igrača, ipak kapiten je produžio saradnju, a stigla su i neka nova imena, poput nekadašnjeg fudbalera Sarajeva Nemanje Anđušica. Biće zanimljivo vidjeti "novu" Mladost, ali i Zvijezdu 09, odnosno u kakvom stanju debitant u Premijer ligi dočekuje novu sezonu.

Sutra su na rasporedu dva meča, Široki Brijeg - Tuzla City (20:30) i Radnik - Sarajevo (17:30).

Široki je nakon minule sezone napustio trener Goran Sablić, ipak na Pecari su sačuvali okosnicu ekipe, pa će sigurno i ove sezone Širokobriježani biti bitan faktor u Premijer ligi. Trener Pavić i igrači Širokog će sutra sigurno imati dovoljno motiva da savladaju Tuzla City i poprave dojam nakon ispadanja iz kvalifikacija za Ligu Evrope u dvomeču sa Domžalama.

Sigurno je i Tuzla City ekipa koju svi željno čekaju vidjeti na djelu u elitnom rangu bh. fudbala. U Tuzla Cityju se dosta mijenjao igrački kadar u odnosu na ekipu koja je izborila Premijer ligu, stigla su neka dobro poznata imena svim ljubiteljima bh. fudbala, a kako je ekipa posložena vidjet ćemo već protiv Širokog.

FK Sarajevo je tražio odgodu meča protiv Radnika zbog utakmica u kvalifikacijama za EL. Ipak, meč u Bijeljini nije odgođen, pa će bordo momci sezonu otvoriti sutra kod uvijek nezgodnog Radnika.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Radnik je ostao bez ponajboljeg igrača Dine Beširovića koji je otišao u Hajduk, a ostaje da se vidi kako će se nova pojačanja Bijeljinaca uklopiti u taktičke zamisli Mladena Žižovića. Sa druge strane, Sarajevo je ostalo bez Elivsa Sarića za kojeg se još čeka zamjena na Koševu, a ekipu su napustili još neki igrači, dok su u glavni grad stigli Aladin Šišić, Benjamin Tatar, te povratnici u bordo dres Amer Dupovac i Haris Handžić.

Sarajevo je favorit protiv Radnika, a ostaje da se vidi koliko će Musemić kombinovati sastav u Bijeljini s obzirom da ekipu sa Koševa naredne sedmice očekuje duel 2. pretkola Lige Evrope protiv Atalante.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mali mrav
Idemoooo Čelik
13 12
disident7
hajmo svi oba daju 3 plus :)
2 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije