Pogodio je 1996. protiv BiH na Koševu, nadajmo se da njegov sin neće ponoviti isto u Torinu

Fudbalska porodica

Pogodio je 1996. protiv BiH na Koševu, nadajmo se da njegov sin neće ponoviti isto u Torinu

Reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Torinu igra utakmicu 4. kola Grupe J kvalifikacija za EP protiv Italije.

Zmajevi moraju popraviti utisak nakon subotnjeg poraza u Tampereu od Finske, ali će ispred sebe večeras imati Azzurre u sjajnoj formi.

Mancini očigledno radi dobar posao i vraća Azzurre na staze Stare slave nakon što su pod Venturom doživjeli hisotrijski neuspjeh i ostali bez Mundijala u Rusiji.

Italija je za vikend sa 0:3 u Grčkoj savladala domaću selekciju i pokazala da se ne šali.

Dijelom napadačkog trojca u ovom susretu bio je i Federico Chiesa, Fiorentinin "dragulj".

Mladi krilni napadač nije u Grčkoj, a ni u prethodne dvije utakmice kvalifikacija za Euro postigao gol, ali će svakako biti napadačka opcija za Mancinija i večeras protiv BiH.

Nadajmo se, međutim, da mu ni protiv BiH neće poći za nogom da postigne gol i ponovi nešto što je uspjelo njegovom ocu.

Njegov otac Enrico Chiesa je pogodio u prvom i do sada jedinom duelu Italije i Bosne i Hercegovine, odigranom 1996. godine.

Bosna i Hercegovina je tog novembra 1996. godine pred preko 40.000 navijača na Koševu savladala Italiju u prijateljskom duelu sa 2:1. Bila je to prva pobjeda naše selekcije od nezavisnosti BiH, a golove su postigli Salihamidžić i Bolić.

Kao što smo već rekli jedini gol za Italiju postigao je Enrico Chiesa. Bio je to, u tom trenutku, gol za 1:1.

Inače, Enrico Chiesa je imao bogatu igračku karijeru u kojoj je branio boje Sampdorije, Terama, Chietija, Modene, Cremonesea, Parme, Fiorentine, Lazija, Siene i Figline.

Za reprezentaciju Italije je ovaj nekada sjajni napadač odigrao 22 utakmice i postigao sedam golova, od kojih je jedan bio protiv BiH na Koševu.

Za Azzurre je debitovao u maju 1996. pod selektorom Arrigom Sacchijem. Našao se svojevremeno Chiesa u centru svojevrsne kontroverze jer ga je Sacchi uvrstio na spisak Azzurra za Euro 1996. godine ispred nekih puno većih imena (napadača) poput Roberta Baggija,Gianluce Viallija i Giuseppea Signorija.

Italija se od Eura 1996. godine oprostila nakon grupne faze, a Enrico Chiesa je upisao dva nastupa i postigao jedan gol. Igrao je u dresu Azzurra Enrico Chiesa i na Mundijalu dvije godine kasnije, a svoj zadnji nastup za reprezentaciju Italije je upisao 2001. godine.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Zanimljivo, Enrico Chiesa i dalje dijeli rekord po broju golova nakon ulaska sa klupe za Italiju sa legendarnim Alessandrom Del Pierom. On je pet od svojih sedam golova u plavom dresu postigao kao izmjena.

Enricov sin Federico Chiesa još uvijek nije postigao gol u dresu Azzurra (12 nastupa), pa valjda neće ni večeras.

Top Komentari

Celtic
I onda kažu Hasan nije igrao za Bosnu i borio se, dovoljno je pogledati i utakmicu protiv Hrvatske u gostima, koliko je čovjek izgarao na terenu i borio se, neka je Kokošinjac eto patriota i nekakvi Miloševići, ovaj prvi da se mene pita, više ne bi nikad dres reprezentacije obukao.
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi