Pep Guardiola iznenadio Mehu Kodru pitanjem o Bosni i Hercegovini: "Toliko ga je interesovalo to..."

Bili zajedno u sobi na pripremama 1995. godine

Pep Guardiola iznenadio Mehu Kodru pitanjem o Bosni i Hercegovini: "Toliko ga je interesovalo to..."

Endin Čaušević

Nekadašnji bh. fudbaler Meho Kodro imao je nevjerovatnu igračku karijeru i na svom vrhuncu nosio je i dres slavne Barcelone. Kodro se prisjetio vremena kada je tek došao u katalonski klub i bio u istoj sobi s Pepom Guardiolom koji ga je iznenadio pitanjem o Bosni i Hercegovini.

Kodro je ponikao u dresu mostarskog Veleža koji je napustio na ljeto 1991. godine kada je prešao u španski Real Sociedad gdje je stekao status legende s obzirom na partije koje je pružao.

Imao je četiri sjajne sezone u dresu Sociedada, a kruna karijere stigla je na ljeto 1995. godine kada je Kodro za 5.5 miliona eura prešao u Barcelonu koju je tada s klupe predvodio legendarno Johan Cruyff.

Upravo Kodro bio je želja legendarnog Nizozemca i takav poziv jednostavno nije mogao da se odbije.

Nekadašnji bh. reprezentativac gostovao je prije nekoliko dana u emisiji "Mojih TOP 11" koju vodi srbijanski novinar Nebojša Petrović, te se Kodro dotakao i vremena dok je nastupao u dresu Barcelone.

Kodro se prisjetio ljeta 1995. godine kada je iz Sociedada stigao u Barcelonu i objasnio je da je na pripremama bio u sobi s Pepom Guardiolom koji ga je svojim pitanjem o Bosni i Hercegovini baš iznenadio.

Oglasi

"Dosta raje me to pitalo. Guardiola je već tada na terenu bio kao trener. Kada sam došao u Barcelonu odmah smo otišli u Nizozemsku gdje smo bili nekih deset ili dvanaest dana na pripremama, a ja sam bio s njim u sobi", priča Kodro i nastavlja.

"Cruyff je gledao to da igrači koji dolaze izvana da ih u pripremnom periodu stavi u sobu s nekim od domaćih igrača da im mogu tako prenijeti te neke vrijednosti klupske, da se priča o taktici i da se pomogne igraču da se što prije adaptira".

"Bio sam s Guardiolom te pripreme u sobi. To je nešto nevjerovatno, razgovori s njim su onako iscrpljujući jer ga je sve interesovalo. Šta i kako ja igra, šta volim, kakva je Barcelona i kako oni funkcionišu, ne samo na terenu nego i grad i sve ostalo me ispitivao".

"Njega je toliko interesovao problem koji je bio u Bosni i Hercegovini da je to nešto nevjerovatno. Nikada nisam imao priliku tako da nekoga interesuje toliko šta se dešavalo kod nas u našoj zemlji kao što je bio interes od strane Guardiole".

Oglasi

"Bakero je bio kapiten tada, a on je bio zamjenik kapitena, no uvijek je funkcionisao kao jedan od tih lidera. Bio je trener tada već i ponašao se tako, imao sam osjećaj da je Cruyffova desna ruka na terenu".

Kodro je u Barceloni proveo samo jednu sezonu prije nego što je otišao u Tenerife za tri miliona eura. Uspio je da osvoji trofej španskog Superkupa u dresu Blaugrane.

Za katalonski klub odigrao je ukupno 43 utakmice i dao je 15 golova, a zauvijek će ostati upamćen El Clasico protiv Real Madrida kada je u pobjedi Barcelone rezultatom 3:0 nekadašnji bh. napadač zabio dva gola.

Barcelone je Kodru odlučila prodati nakon što je klub doveo iz PSV-a brazilskog napadača Ronalda za tada velikih 15 miliona eura.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Rođeni Mostarac je u Tenerifama bio tri sezone i potom je odigrao još jednu u dresu Deportivo Alavesa. Iz Alavesa odlazi u Maccabi Tel Aviv u kojem se zadržao svega par mjeseci, a zatim je saopštio kraj svoje igračke karijere.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BAJSJECAR1977
A sada je Var....te kraj ere sudačke farse
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi