Portparolka Hanse se pojavila u majici sa neprimjerenom porukom, ubrzo su razotkrili njen plan

Morat će da plati odštetu

Portparolka Hanse se pojavila u majici sa neprimjerenom porukom, ubrzo su razotkrili njen plan

Edmir Škorić

Portparolka njemačkog fudbalskog kluba obukla je majicu sa (ne)jasnom porukom. Ubrzo ju je novinar tužio i ona sada mora da mu plati odštetu.

U maju ove godine nakon Hansine pobjede u posljednjem kolu protekle sezone 2. Bundeslige protiv Eintracht Braunshcweiga (2:1), portparolka Hanse Marit Scholz je na press konferenciju kojom je rukovodila došla u majici sa natpisom: "FCK SFR".

Kao rezultat toga, novinar Sönke Fröbe je uložio žalbu, tumačeći napisana slova kao uvredu na njegov račun. 'SFR' bi stoga značilo njegovo ime, a skraćenica 'FCK' za izraz ''Fuck', što je jasno psovka.

Državno tužilaštvo u Rostoku sada je odlučilo u njegovu korist, a s druge strane, Scholz je pristala da plati uslov od 5.000 eura. Fröbe će dobiti 2.500 eura odštete, dok će Scholz donirati još 2.500 eura dobrotvornoj organizaciji u Greifswaldu.

Njena majica je već izazvala pometnju nakon konferencije za novinare, ali je tada potvrdila da se ne radi o nikakvoj "tajnoj poruci", no naknadno je utvrđeno da je ipak svjesno htjela da se na ovaj način obračuna sa novinarom koji ju je očito zbog nekih pisanja nervirao.

Oglasi

I prije incidenta često su postojale nesuglasice između samog kluba i novinara lokalnog Ostsee Zeitunga. Prije dvije godine Hansa je novinaru oduzela stalnu akreditaciju jer se nije slagala s njegovim izvještavanjem.

I ovdje je, međutim, sud presudio u korist novinara, koji je dobio priliku da nastavi sa izvještavanjem sa Ostseestadiona sa akreditacijom samo nekoliko dana kasnije putem privremene zabrane.

"Svaki pokušaji zastrašivanja ili stavljanja novinara pod pritisak moraju biti zaustavljeni na samom početku", rekla je Corinna Pfaff iz Udruženja njemačkih novinara i bila je sretna zbog te odluke. "Drago mi je da istražni organi i sudovi to tako vide u našoj zemlji", dodala je.

Potražite više informacija na temu 2. Bundesliga:

Novinari ponekad nisu dobro došli na stadione, a uglavnom jer klubovima se ne dopada ono što objavljuju. Naravno, svi žele da ih se hvali, dok svaku kritiku teško podnose i uglavnom onda preziru predstavnike sedme sile i tjeraju ih daleko od sebe.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi