Chiellini se prisjeća starih uspomena: Govorio o Juventusu u Seriji B, Ronaldu, najgorem porazu...

Legendarni defanzivac

Chiellini se prisjeća starih uspomena: Govorio o Juventusu u Seriji B, Ronaldu, najgorem porazu...

Eldar Ganibegović

Giorgio Chiellini obilježio je jednu eru Juventusa i reprezetnacije Italije. Prava je legenda u svakom smislu te riječi, a sada je govorio o mnogim stvarima iz prošlosti.

Legenda Juventusa, Giorgio Chiellini, osvrnuo se na neka svoja sjećanja sa Starom damom. Govorio je o Ronaldu, Conteu...

Ovaj 39-godišnji Italijan okačio je kopačke na kraju prošle MLS sezone, zaključivši nezaboravnu 24-godišnju igračku karijeru u kojoj je osvojio devet puta Scudetto, pet titula u Kupu Italije i Evropsko prvenstvo sa Azzurrima.

Nakon povlačenja, Chiellini je prešao u trenersku ulogu u Los Angeles FC, gdje radi kao njihov razvojni trener. Redovno se povezivao sa povratkom u Juventus u bliskoj budućnosti, što je ideja koju podržavaju brojni navijači u Torinu.

Govoreći u podcastu Gianluce Gazzolija ' The BSMT ', Chiellini se prvi put prisjetio poznatog odbrambenog trojca 'BBC-ja' u Juventusu.

"Leo (Bonucci, op. a.) je stigao 2009. godine, a Barza (Barzagli, op. a.)u januaru 2010. godine, prve godine smo se svi mučili, a onda smo počeli da igramo. Na početku smo se smjenjivali, a onda je Conteu pala ideja da nas trojicu spoji."

Oglasi

"To je bila neposredna prednost za tim, po objektivnim karakteristikama smo bili savršeno komplementarni. Mogao sam biti slobodan na terenu, Leo je imao odlične čitalačke i tehničke vještine, tako da mi je uzeo zadatke postavljanja, dok sam ja njemu uzeo markiranje."

"Andrea je bio najinteligentniji i najkompletniji u triju, imao je eleganciju i fizičku snagu koja mu je omogućila da sve bolje upravlja. Paradoksalno, bio je manje istaknut na međunarodnom nivou, ali po mom mišljenju, on je to zaslužio."

Govorio je kako je bilo raditi sa Gianluigi Buffonom.

"Iza nas je bio najbolji golman u historiji fudbala. Dosta smo radili zajedno, u određenim situacijama ne možete izbjeći udarac napadača, ali znali smo gdje da se pozicioniramo tako da Gigi pokrije cijeli gol. Puno posla iza toga, onda smo se i mi kao ljudi dobro slagali."

"Ja sam bio ozbiljan, Leo vatreni, Barza je bio naš ambasador u Južnoj Americi, Gigi je bio manje uključena u svakodnevni život, ali u raznim godinama u kojima je postojala potreba da se sredi grupa – a to se često dešavalo – uvijek je uspio da pronađe reči.

Oglasi

"On je dobar kao govornik, onda to radi jer vjeruje u to. Sjećam se perioda kada smo osvojili 12 poena u 10 utakmica, on nije ništa rekao."

Chiellini se osvrnuo na Juventusovu jednu sezonu u Seriji B.

"Za mene je Juventus u Seriji B bio bolji od mnogih drugih timova u Seriji A. Zatim su bili međunarodni šampioni, bio sam mladić koji je imao priliku da napravi neki napredak, paradoksalno da je ta godina bila prilika."

Chiellini je razgovarao o svojim uspomenama uz Ronalda. 

"Čast, biti kapiten Juventusa sa njim bila je jedinstvena prilika. Imao sam priliku da ga cijenim, koji je pravi internacionalac, multinacionalac da kažem, ali se dobro uklopio u grupu.

Oglasi

"Nije kao ostali, ne možeš ga tražiti da popije aperitiv u centru grada, ali nikad nije podbacio kada je trebalo, čak ni na timskim večerama."

"On je pun poštovanja, gotovo opsesivan u brizi o svom tijelu i u pripremama. On želi da postigne gol i želi pobjedu, njegova ličnost u teškim mečevima me je impresionirala. Imao je ludu želju da slomi svijet, želio je da dokaže da je jači od cijelog Real Madrida."

Chiellini se osvrnuo na poraz u četvrtfinalu Lige šampiona od Ajaxa u sezoni 2018-19.

"Nismo imali sreće sa povredama (Khedira, Mandžukić, Dybala, Douglas Cost... op.a.) i izgubili smo od Ajaxa, inače bih, uvjeren sam, stigli do kraja, a on bi nas doveo do pobjede.

"Onda je nivo tima malo pao, a on nije mogao sve sam da riješi, on je bio šlag i trebao mu je malo veći kolač."

Oglasi

Chiellini je zamoljen da navede svoj najbolniji poraz.

"Zapravo me je boljelo što nisam igrao u finalu Lige prvaka, povrijedio sam se pet dana ranije, ali uvijek sam se osjećao dobro u toj sezoni. Osjećao sam da sam umoran, a nisam se osjećao baš najbolje u finalu te sezone, pucao sam do samog kraja."

Na kraju, Chiellini je razgovarao o svom odnosu sa Conteom.

"Jako dobar odnos, bio sam jedan od njegovih najdražih. On je osoba koja vam uđe u glavu, tjera vas da živite drugačiju stvarnost."

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Spremni ste da umrete za njega, on je veoma tvrd jer svaki dan mnogo traži od vas, on je narednik, ali vas ubeđuje jer vam pokazuje da to funkcioniše, na terenu i van njega."

"Onda daješ sve za njega, uradio je mnogo, a ja sam uvjeren da će kako raste, još više će postići. Prvi Conte je bio mnogo rigidniji, međutim on živi za fudbal, a sada vjerujem da je izašao upravo iz tog razloga, da napravi pauzu."

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi