Sve jasnija situacija u borbi za Prvu ligu FBiH kroz doigravanje
Famos je slavio u ovom kolu kod Nemile 2:0 golovima Pehilja i Mulaosmanovića

Travnik i Famos igraju sjajno, Radnički sve bliže petom mjestu, borba na Jugu

Sve jasnija situacija u borbi za Prvu ligu FBiH kroz doigravanje

Samir Mlaćo

Čini se da je manje - više sve poznato u borbi za doigravanje za Prvu ligu FBiH.

Kako je već poznato, u doigravanju će igrati četiri predstavnika četiri Druge lige FBiH, a osim pozicije na tabeli, klubovi moraju ispuniti i pravila NS FBiH vezana za licenciranje.

Seminar za klubove je već održan, a sigurno je da će u doigravanju igrati NK Travnik i FK Famos.

Travnik će predstavljati Drugu ligu Zapad, a trenutno Veziri imaju 60 bodova nakon 22 odigrane utakmice, dok je Bratstvo drugoplasirano sa 44, koliko ima i NK Romari iz Viteza.

U grupi Centar dominira FK Famos iz Hrasnice. Famos ima jedanaest bodova prednosti nad Natronom iz Maglaja i bitka je prema svemu sudeći završena.

Na Jugu je jako zanimljivo. Lider je HNK Kruševo, ali ovaj tim ne može igrati viši rang jer nema sve odgovarajuće selekcije. Kruševo ikma 47 bodova, a Ljubuški 45, dok je Brotnjo na 44.

Oglasi

Ljubuški i Brotnjo moraju biti plasirani među prvih pet mjesta, a čini se da će jedan od ova dva tima igrati doigravanje.

U grupi Centar je specifična situacija. Ka tituli gazi, NK Dinamo Donja Mahala, ali ovaj tim nema odgovarajuće selekcije, te ne može igrati viši rang.

To može tek Radnički iz Lukavca koji se i prijavio za licenciranje, ali Lukavčani zbog pravila Saveza moraju ukoliko žele u doigravanje završiti među prvih pet.

Trenutno su na šestom mjestu, te zaostaje bod za Mladosti, kao i tri za Orahovicom koja je četvrtoplasirana.

Situaciju prate i timovi iz Prve lige FBiH, a na pragu nižeg ranga je FK Mladost Doboj Kakanj. Ugroženi su i Jedinstvo, Rudar, Radnik, TOŠK...

Nogometni savez FBiH je već ranije ko se prijavio za igranje u višem rangu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U sklopu vanredne primjene licenciranja klubova, shodno Pravilniku o licenciranju, aplikaciju za dobijanje licence za učešće u takmičenju Prve lige FBiH za takmičarsku sezonu 2024/2025 podnijeli su: FK Famos Hrasnica, NK Natron Maglaj (Druga liga FBiH Centar), FK Radnički Lukavac (Druga liga FBiH Sjever), NK Travnik, GNK Bratstvo Bosanska Krupa, NK Vitez, NK Romari Vitez (Druga liga FBiH Zapad), NK Ljubuški, NK Međugorje i HNK Brotnjo Čitluk (Druga liga FBiH Jug).

Prisutnim klubovima date su smjernice u prikupljanju i dostavljanju dokumentacije, kao i obavezama koji klubovi moraju ispuniti u sklopu sportskog, infrastrukturnog, administrativnog, zakonskog i financijskog kriterijima do rokova određenih Pravilnikom o licenciranju klubova Prve lige FBiH", naveli su iz NS FBiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi